dimarts, 22 de desembre del 2020

L'autoritat i l'autoritarisme a la meva vida

En aquest projecte un tema que també hem tractat molt ha sigut la diferència entre autoritat i autoritarisme. He volgut crear una entrada només per aquest tema, ja que m'ha interessat molt veure la diferència entre ambdós casos i m'ha fet reflexionar moltíssim sobre què exerceixo jo en les meves relacions, quin tipus de professora seria i com són les persones del meu voltant. 


Autoritarisme

Primer de tot, però, vull definir els dos conceptes, ja que autoritat i autoritarisme s'han confós al llarg de la història. La seva relació és tan estreta i confusa que se solen girar els conceptes. Tant autoritat com autoritarisme ens descriu un estat de poder, és per això que molts creuen que empren autoritat quan en realitat exerceixen l'autoritarisme. La diferència existeix quan ens fixem en la manera amb la qual et relaciones amb aquest poder. Si la teva relació amb el poder és racional, moderada i correcte, seran els altres els que et donaran autoritat i per tant seràs una persona autoritària, respectada pels altres. En canvi, si tu estableixes una relació d'abús amb el poder, és a dir, l'exigeixes, l'obligues amb mètodes abusius, així com d'intimidació o el càstig, exerceixes l'autoritarisme. L'autoritat és positiva, nosaltres creixem quan ens envoltem de persones amb autoritat, no hem d'entendre l'autoritat com a un procés "dolent" i "malvers". Una persona que empra l'autoritat i no l'autoritarisme sempre escoltarà les opinions dels altres per tal de millorar les seves ordres. 

A nivell de vida quotidiana, poso l'exemple dels diferents mètodes d'ensenyament dels professors, tots ells busquen l'autoritat, busquen el respecte dels alumnes envers ells, molts però cauen en l'autoritarisme. Com a alumne, si analitzes el professor i la matèria que exerceix, així com també a tu mateix, te'n adonaràs que amb una persona que té autoritat hauràs après els conceptes de classe i a més no t'hauràs sentit incòmode, avergonyit ... a causa del comportament del professor en cap moment del curs. En canvi si el professor ha exercit autoritarisme, per tu la classe haurà sigut "un infern" on t'hauràs sentit exposat als teus companys, desprotegit, insegur, avergonyit...

Després de fer l'anàlisi de com són les diferents tipologies de professors he reflexionat sobre els diferents docents pels què he passat, per tal d'esbrinar si havien empleat l'autoritarisme o l'autoritat en les seves classes. 

Així doncs, he recordat la professora de Català de Batxillerat, aquesta, l'he tingut més d'un any, i tot l'institut sempre ha parlat de les seves conductes. Recordo, que quan algun alumne arribava tard li demanava que sortís de classe i que per tal d'entrar seguís un cert procés en un idioma que ella sabia que no sabria, així doncs, molts alumnes quedaven ridiculitzats davant de tota la classe perquè intentaven dir coses en un idioma estranger. Recordo també, com un dia, em va deixar en evidència davant de tota la classe, ja que va qüestionar en veu alta si realment estava malalta, quan jo em trobava malament. Des d'aquell dia, en aquelles classes, sempre vaig intentar ser la més discreta per tal que no em ridiculitzes una altra vagada. 

Apunts de català mig fets perquè no em motivava gens l'assignatura, les classes eren dures i avorrides


Per altra banda recordo la professora de matemàtiques també de Batxillerat, aquesta des del primer dia de classe, es va mostrar amable, atenta i disposada a ensenyar. Sempre que teníem dubtes ella ens ajudava i si li proposàvem una classe diferent o bé un ajorn d'un examen o treball sempre en parlàvem i ho decidíem tots junts. Mai vam tenir problemes amb ella, sempre la vam respectar i tinc un molt bon record de les seves classes. De fet, ella, juntament amb un altre professor de matemàtiques, em van fer veure l'encant de l'assignatura i des d'aquell moment em sentia amb molta més energia i ànim per tal d'aprendre matemàtiques. En altres paraules, aquesta professora, fent servir l'autoritat, va aconseguir un llaç amb nosaltres, un respecte i un creixement per part dels seus alumnes. 



Aquestes són les converses entre jo i la meva professora de matemàtiques ajudant-me per la selectivitat, sempre estava allà i li podia demanar qualsevol dubte. A més sempre m'animava i em passava vídeos explicatius per tal que ho entengués molt millor. 


En referència a mi mateixa, considero que em decanto molt més per emprar l'autoritat que l'autoritarisme, perquè no em considero una persona que ridiculitzi els altres per tal d'aconseguir el poder i crec que una educació des de la decisió conjunta és molt més enriquidora. Per part de les meves relacions personals, potser amb la meva germana utilitzo a vegades l'autoritarisme, però ara que me n'he adonat, ho canviaré. 





dilluns, 21 de desembre del 2020

El canvi climàtic a les nostres vides (INFOGRAFIA)

Dins d'aquest projecte hem tractat en diverses ocasions el tema del canvi climàtic. Considero que és molt important ser-ne conscients, ja que cada cop ens estem acostant més a canvis més radicals, i arribarà l'hora, si no hi fem alguna cosa, en què els canvis del nostre clima seran tan greus que no els podrem suportar. Així doncs, he cercat informació i he reflexionat a través d'una infografia per tal de poder i saber com aportar el meu "granet de sorra" contra aquest canvi climàtic. Per tal de crear la infografia he cercat informació del canvi climàtic a Catalunya i he reflexionat de quina manera podria col·laborar contra aquest canvi i com el concepte de canvi climàtic es podria introduir a les escoles. 

Vull també, fer un petit incís en el perquè d'haver introduït en la infografia les escoles. Considero que l'ensenyament és la base de la futura societat, l'escola és un pilar fonamental pels infants i per tant els determina el futur, a més és on s'inculquen, també, uns valors. Així doncs, tractar el tema del canvi climàtic a l'escola, farà dels nostres alumnes, persones conscienciades en aquest aspecte i per tant podrem anar, cap a un futur més net. 

La meva infografia: 






 

divendres, 18 de desembre del 2020

Els meus dies dins del projecte La temptació de l'autoritarisme

05-10-2020: 

És el primer dia de l’assignatura ‘mirem el món’, m’ha semblat molt interessant la presentació del primer projecte. Em sento esperançada, crec que aquest projecte m’ajudarà a entendre el sistema polític en el qual vivim, com s’estructura i s’organitza la nostra societat, així com també a entendre’m a mi mateixa i l’autoritarisme que m’envolta. Entendre què és l’autoritarisme i com viu entre nosaltres camuflat, com ens afecta i influencia els nostres actes. Quin és el seu posicionament i si realment és positiu per nosaltres i els altres d’exercir-lo. Tinc moltes ganes d’obrir els ulls i veure-hi més enllà del que se’ns presenta, d’observar el món i entendre’l, de ser capaç de formular crítiques per entendre totes les visions i ideologies existents d’aquest petit i gran món.

19-10-2020: 

Avui he entrat a classe amb ganes de comentar el vídeo que ens van penjar al campus, al veure’l vaig tenir una sensació estranya, em va semblar molt familiar, la primera imatge que em va venir al cap va ser quan jo i la meva germana de petites ens barallàvem per una joguina o algun objecte, normalment s’acabaven estripant pel forcejament. Encara la meva primera visió, ràpidament he relacionat el vídeo amb els afers de la humanitat a la nostra societat.

A classe hem comentat el vídeo molt més profundament del que vaig fer jo. He après que el vídeo representa molt més la societat del que em pensava. M’ha sobtat com la Laia (societat) ha relacionat el posicionament de les cases amb les ideologies (esquerra i dreta), ja que jo els veia iguals, però només ho eren aparentment. El Marc (ciències) ens ha explicat com podem relacionar la flor amb un recurs natural: ens volem apropiar d’ella i al final l’espatllem. Amb la meva petita reflexió anterior a la classe ja havia fet aquesta relació, per aquest motiu no m’ha sorprès. El que m’ha fet reflexionar amb la seva anàlisi és que, al final, de tant lluitar per aquella flor ens oblidem de per què lluitem, perdem la racionalitat. Jo no vaig arribar tan lluny i m’ha fet pensar un altre cop amb la meva germana, en com n’era de certa aquesta afirmació que havia fet el Marc. Òbviament jo no vaig arribar al punt de traspassar límits com la nostra societat ha fet en innombrables casos. 

Jo i la meva germana hem interpretat el moment del passat... ara però ja som més grans. Aquesta és la imatge que m’ha vingut en ment després de veure el vídeo.

26-10-2020:

Avui a ciència hem hagut de veure un vídeo, després de mirar el vídeo he arribat a la conclusió que no tenim futur i m’he sentit impotent, amb les mans buides davant d’aquest món que està morint, quan ja he passat la visió pessimista m’he sentit positiva, amb força de posar el meu gra de sorra per canviar aquest futur i he buscat articles i consells per tal de reduir els residus i contaminació que jo produeixo. La pàgina que m’ha semblat més interessant ha sigut aquesta: https://www.fundacionaquae.org/diez-consejos-luchar-cambio-climatico/. M’he proposat de seguir-los.

2-11-2020

Avui a cultura vam estar parlant de com ens afectava el covid-19 a les nostres vides personals. Vaig arribar a la conclusió que a tots ens està afectant molt de manera psicològica i física. No podem expressar-nos com a adolescents, la nostra vida social està limitada i no creiem que estem vivint l’època d’universitat com toca, és una època injusta pels adolescents però tots som racionals i tots creiem que les mesures que estem patint són racionals i s’han de complir per tal de reduir morts i contagiats.

 9-11-2020 

Durant aquesta sessió el que més m’ha agradat ha sigut el vídeo de ciències, m’ha fet reflexionar molt. He entès perquè el meu pare em va dir fa uns anys que si volia comprar-me un cotxe que no em pogués pagar jo sola em faria de banc sense interessos. M’ha nascut una curiositat de com els bancs exerceixen. Jo ja sabia que demanar préstecs a un banc no era positiu però mai havia entès el perquè, ara doncs, ja ho entenc. No m’agrada però la sensació que em produeix el coneixement, sento ràbia i injustícia i no entenc per què només busquen el seu benefici, com són capaços d’expropiar a les persones sense cap tipus de ressentiment. He relacionat el vídeo amb el capitalisme, ja que aquest sistema viu de l’economia constantment creixent. Penso que aquesta economia destruirà el planeta si abans nosaltres no la parem. 

Aquest és el cotxe que vull i que d’aquí poc el meu pare m’ajudarà a comprar!!! Però sense banc pel mig...

16-11-2020: 

Aquesta setmana el que m’ha encuriosit més són les diverses tècniques que els mitjans de comunicació fan servir, especialment les psicològiques, ja que a mi la psicologia em fascina. Anteriorment, ja sabia que els anuncis ens intentaven manipular però mai hauria pensat que fins a tal punt. M’ha recordat però un dia que vaig veure un anunci a Instagram d’unes llums decorant una habitació i el vaig passar ja que em cridava l’atenció però ho considerava innecessari, al llarg de les setmanes les vaig anar veient i al final les vaig comprar. Ara me n’adono que vaig sucumbir a la manipulació. La sessió de ciències m’ha servit també per obrir una mica més els ulls al món, el Marc ens ha explicat la relació del comportament animal amb l’humà i amb els règims autoritaris. 

Aquestes són les llums que em vaig comprar, ara me n’adono que tota una manipulació!!


30-11-2020: 

En aquesta sessió a ciència m’ha semblat molt interessant el que ens ha presentat el Marc, m’ha donat una idea general del que ha passat aquest trimestre i m’ha recordat a una conta que segueixo al “tik tok”(la porten unes noies i cada dia pengen un vídeo explicat 5 coses que han passat al món). A cultura hem compartit l’activitat de la setmana 7, molta gent ha parlat explicant les seves experiències, m’he sentit acollida per tota la classe. M’ha ajudat a comprendre que tots els humans estem insegurs amb nosaltres mateixos en certa mesura i he arribat a la conclusió que amb el pas del temps anem creixent, formant identitat i per tant seguretat. 

Aquesta és la conta d’aquelles noies que expliquen coses que passen al món, és molt interessant escolar-les. 

 14-12-2020- Últim dia

Avui hem fet una sessió conjunta on cada representant de cada partit polític amb un minut ha presentat el seu partit per tal de després votar. M’ha agradat molt ja que he vist diferents maneres de defensa de crítiques, diferents ideologies i diferents propostes per millorar el món o guanyar... Considero que ha sigut una molt bona manera d’acabar el projecte. Aquest projecte m’ha agradat molt i crec que m’ha obert una mica més els ulls per veure el món que m’envolta.




CONCLUSIÓ FINAL

Considero que aquest treball m'ha fet viure els tres projectes amb molta més profunditat. A més, al ser d'un format lliure considero...